La Fundació L’Esguard té un recorregut amb més de 10 anys d’experiència en l’àmbit de la Salut Mental, problemàtiques derivades de l’envelliment i discapacitat. A més a més d’un fort arrelament a les comarques a les quals hi té acció, Osona i el Vallès Oriental.
La Fundació L’Esguard, va néixer l’any 2009, per atendre a persones de la comarca d’Osona i el Vallès Oriental amb discapacitat intel·lectual que tinguessin la capacitat modificada judicialment.
Va ser fundada per l’Associació Sant Tomàs PARMO de Vic i la Fundació Viver de Bell-lloc de Cardedeu.
L’any 2017, davant la demanda creixent de les entitats que ofereixen serveis d’atenció diürna i residencial a persones amb problemes de salut mental i gent gran de la comarca d’Osona, es va acordar ampliar el col·lectiu d’atenció i assumir propostes de suport a l’exercici de la capacitat jurídica de tots els col·lectius. Es van unir al Patronat de la Fundació, les entitats més representatives i que atenen més persones amb problemes de salut mental i gent gran de la comarca d’Osona:
Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic d’Osona (Osonament) i Fundació Assistencial d’Osona (FADO) de la Fundació de la Santa Creu de Vic.
A l’any 2020 es va unir al Patronat de la Fundació Vallès Oriental, entitat de referència a la comarca pel que fa l’assistència de persones amb discapacitat intel·lectual.
A Setembre del 2022, atén a 136 persones.
Enguany, en motiu dels més de 10 anys de l’entitat, tot l’equip tècnic, persones voluntàries i persones ateses s’ha bolcat en la organització d’una festa que se celebrarà el proper dia 2 d’Octubre a Calldetenes i que té com a principal objectiu enfortir vincles entre personal tècnic de L’Esguard i persones ateses.
La festa acollirà a 200 persones i comptarà a més a més amb una trentena de persones voluntàries. L’entitat també aprofita l’avinentesa de l’esdeveniment per obrir en societat el nou projecte de voluntariat que està agafant forma i que pretén oferir una nova mirada del voluntariat.
“El voluntariat, no tan sols té efectes positius sobre els altres, sinó que també els té sobre un mateix i que és una manera magnífica d’implicar-se activament en la societat i, de passada, de fer una activitat gratificant per un mateix”
Finalment, al novembre, s’organitzarà una Jornada Formativa oberta a tothom en relació a la tasca que es fa a la Fundació L’Esguard i els serveis que s’ofereixen. En aquesta xerrada també es parlarà del nou paradigma jurídic entorn a les persones amb discapacitat i està adreçada a tota la població o personal tècnic d’altres serveis que vulguin aclarir dubtes sobre els nou procediments.
La importància de la celebració d’aquestes jornades recau en fer difusió de la tasca que té actualment l’entitat davant del canvi, en fer pedagogia i explicar als altres serveis de la comarca d’Osona i el Vallès Oriental així com a familiars i persones ateses. L’objectiu també es troba en exposar què suposen els canvis legislatius entorn al nou paradigma jurídic de les persones amb discapacitat garantint la igualtat en drets i quin nou paper hi tenen les entitats que donen suport i acompanyament a les persones.