La Fundació L’Esguard va organitzar una matinal a la Biblioteca Pilarín Bayés en el context de la celebració dels més de 10 anys de l’entitat
La Fundació L’Esguard té un recorregut de més de 10 anys d’experiència en l’àmbit de suport a les persones. La matinal es va celebrar el passat dia 25 de novembre en el context de celebració dels més de 10 anys de l’entitat als territoris d’Osona i el Vallès Oriental i va comptar amb la col·laboració com a ponents, de referents experts en els àmbits jurídic i social, així com amb l’intervenció de l’Excma Sra. Anna Erra, Alcaldessa de Vic i l’Hble. Sr. Carles Campuzano Conseller de Drets Socials.
Vic, 28/11/2022- La Fundació L’Esguard, va néixer l’any 2009, per atendre a persones de la comarca d’Osona i el Vallès Oriental amb discapacitat intel·lectual que tinguessin la capacitat modificada judicialment.
Va ser fundada per l’Associació Sant Tomàs PARMO de Vic i la Fundació Viver de Bell-lloc de Cardedeu. L’any 2017, davant la demanda creixent de les entitats que ofereixen serveis d’atenció diürna i residencial a persones amb problemes de salut mental i gent gran de la comarca d’Osona, es va acordar ampliar el col·lectiu d’atenció i assumir propostes de suport a l’exercici de la capacitat jurídica de tots dos col·lectius. Es van unir al Patronat de la Fundació, les entitats més representatives i que atenen més persones amb problemes de salut mental i gent gran de la comarca d’Osona:
La Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic d’Osona (Osonament) i la Fundació Assistencial d’Osona (FADO) de la Fundació de la Santa Creu de Vic.
A l’any 2020 es va unir la Fundació Vallès Oriental, entitat de referència a la comarca pel que fa a l’assistència de persones amb discapacitat intel·lectual.
A octubre del 2022, la Fundació L’Esguard atén a 140 persones.
Enguany el passat 2 d’Octubre, en motiu dels més de 10 anys de l’entitat, es va celebrar una festa per a totes les persones ateses actualment a l’entitat. El grup de batucada “Repercussió el Batec del Congost”, va donar el tret de sortida de la festa, que va seguir amb un dinar i un concert a càrrec dels “Boys Damm”.
La festa que va ser tot un èxit, va comptar amb una trentena de persones voluntàries que van donar suport a un centenar de persones ateses durant tota la jornada.
Finalment, en el mateix context de celebració dels més de 10 anys de l’entitat, el passat 25 de novembre del 2022 es va celebrar una Matinal presentada pel periodista Joan Turró a la Biblioteca Pilarín Bayés de Vic, en la que hi van participar una setantena de persones, aprofitant l’avinentesa per aprofundir en el canvi de paradigma per a les persones amb discapacitat des d’una vessant jurídica i pràctica, es va comptar amb la participació de la Catedràtica de Dret Civil i professora emèrita de la UAB Maria del Carmen Gete-Alonso així com també amb ponents del camp social i d’osona salut mental que van donar la seva visió del tema en una taula rodona conjuntament amb persones ateses per L’Esguard.
La Matinal també va comptar amb la intervenció de l’Excma. Sra. Anna Erra, Alcaldessa de Vic i de l’Hble. Sr. Carles Campuzano, Conseller de Drets Socials, que van donar la seva visió sobre el camí que s’està fent en la superació de la idea paternalista envers les persones amb discapacitat. També van intervenir a l’acte, el President de Dincat, Manel Palou, el President del Consell Comarcal d’Osona, Joan Carles Rodríguez i Núria Homs, Tinenta d’alcalde i Regidora de Benestar i Família, Economia i Serveis Socials.
La importància de la celebració d’aquestes jornades recau en fer difusió de la tasca que té actualment l’entitat davant del canvi, en fer pedagogia i explicar-la als altres serveis de la comarca d’Osona i el Vallès Oriental així com a familiars i persones ateses. Un altre objectiu important és també exposar què suposen els canvis legislatius entorn al nou paradigma jurídic de les persones amb discapacitat garantint la seva igualtat en drets i quin nou paper hi tenen les entitats que donen suport i acompanyament.