El canvi normatiu amb la reforma espanyola i catalana de la legislació civil i processal pel suport a les persones amb discapacitat en l’exercici de la seva capacitat, ha afavorit i promogut que es revisin les sentències, les quals amb la reforma i amb les noves mesures de suport han quedat obsoletes i deixen en evidència la vulneració dels drets fonamentals i el tracte no igual que s’ha donat a les persones amb discapacitat fins el moment.
Què significa revisar les resolucions judicials que fixen mesures de suport per a la persona?
Això significa que s’han de revisar un per un tots els casos de les persones que estem atenent des de l’entitat per tal de revalorar si cal modificar el suport que estem oferint a la persona i l’abast d’aquest.
En alguns casos aquest suport es pot veure ampliat i això vol dir que s’amplien també les nostres funcions i facultats de suport cap a la persona. En d’altres casos, el suport es veurà reduït o limitat i això podrà ser conseqüència de que la persona ha fet una evolució en la seva autonomia i requereix menys suport per part nostra en alguna o en tots les esferes de la vida.
Com ho fem?
El tràmit de revisió el pot iniciar el propi jutjat d’ofici o nosaltres, com a part. Tan si l’objectiu és ampliar l’abast de suport o reduir-lo, la professional i referent de l’entitat serà qui acompanyarà a la persona al llarg del procés. La revisió es planteja a la persona, doncs no respectant la seva participació en el procés aniria en contra dels seus drets i atempta greument a la seva autonomia i capacitat de decisió. És per això que des del Jutjat sempre voldran escoltar a la persona, per tal de tenir en compte la seva voluntat, desitjos i preferències.
Helena Becerra, Educadora Social i Referent social de les persones ateses per l’Esguard al territori del Vallès Oriental, acompanya a la fotografia a una persona atesa en el moment de sotmetre’s a la revisió de la mesura de suport que tenia adoptada.
Helena ens explica que ella sempre procura perquè en el moment en que la persona es presenti a la revisió, sigui en un espai distès. I, sempre que sigui possible evita dirigir-se als Jutjats, doncs el sistema permet que l’entrevista judicial i a vegades la visita forense, es facin a través de mitjans telemàtics. D’aquesta manera, en alguns casos permet que les persones es sentin més còmodes i lliures per expressar-se, sempre al costat de la persona de confiança, la referent, amb qui han decidit i consensuat la revisió. Així mateix, és una manera d’evitar sotmetre a la persona a la pressió i col·lapse que li pot provocar la seu judicial.