Nota de premsa:
“La Fundació L’Esguard està portant a terme una tasca d’assessorament i informació amb el suport de l’Ajuntament de Vic ”
Vic, 27/05/2024. Durant el 2021 es van realitzar dues modificacions legislatives en relació amb el suport en la presa de decisions a les persones amb discapacitat que han provocat un canvi de model que implica passar del paradigma de l’adopció de decisions substitutives a un altre basat en el sistema de suport. Canvia la manera de veure el suport, d’exercir-lo, la figura que el porta a terme, els procediments per poder-lo sol·licitar i altres sistemes de treball que s’havien portat a terme fins ara. La Fundació l’Esguard és conscient que per aconseguir aquest canvi de mirada, es necessita la complicitat de tota la societat, començant per les entitats que ofereixen serveis a les persones i acabant per les entitats públiques i privades que interactuen amb elles. I és per aquest motiu que des de l’entitat s’està portant a terme una tasca d’assessorament i informació.
Les persones interessades han de poder ser protagonistes del procés, per aquesta raó necessiten tota la informació i assessorament per tal de poder valorar les seves necessitats de suport i escollir l’assistent que l’ha de portar a terme. En els casos que les persones interessades tinguin moltes dificultats per detectar les seves necessitats de suport, és la família i el seu entorn més proper qui pot tirar endavant la sol·licitud de suport. Per fer-ho també necessita de la informació necessària i l’assessorament corresponent per tal de poder entendre el procediment i portar-lo a terme.
Per altra banda, és necessari que les professionals que atenen persones amb discapacitat, tinguin la informació actualitzada per tal que esdevinguin també un recurs d’assessorament. Alhora, que tinguin el suport de la Fundació l’Esguard que els ajudi a resoldre casos complexos que necessiten assessorament especialitzat.
“Existeix molta preocupació per part de les famílies de persones a qui ofereixen suport, sobre quin serà el seu futur quan ells ja no hi siguin”
La possibilitat de formalitzar un compromís futur amb una entitat de suport és una opció que cal ser coneguda i valorada per les persones interessades. És per aquesta raó que L’Esguard ofereix un servei que aporta tota la informació necessària perquè això sigui possible.
Però, quin és l’objectiu d’aquest servei d’assessorament?
Des de la Fundació L’Esguard expliquen que l’objectiu principal és empoderar a professionals a través de la difusió de la tasca que es porta a terme com a entitat de suport a les comarques d’Osona i el Vallès Oriental i aclarir dubtes i neguits que puguin tenir, professionals, familiars o persones interessades.
Roser Masgrau (Coordinadora de la Fundació L’Esguard des del 2009) remarca que:
“Recolzem a les persones en la presa de decisions i en la seva capacitat jurídica”
La Roser, és qui porta a terme aquesta comunicació externa més propera amb les diferents entitats, familiars de persones interessades i professionals, la Fundació L’Esguard és una entitat que va néixer el 2009, per atendre persones de la comarca d’Osona i el Vallès Oriental amb discapacitat intel·lectual que tinguessin la capacitat modificada judicialment, i actualment atén 177 persones amb la missió d’oferir suport personalitzat en la presa de decisions dels seus processos vitals. L’objectiu principal de l’entitat resideix en millorar la qualitat de vida de les persones ateses.
El projecte, sota el nom, assessorament i informació, s’emmarca sota la subvenció atorgada l’any 2023, per l’Ajuntament de Vic, on es reconeix la tasca que es realitza des de la Fundació L’Esguard i la importància de fer-ne una bona difusió i sobretot un bon acompanyament tant a professionals com a persones interessades.
Al llarg dels anys, s’ha comptat amb el suport de la Diputació de Barcelona, Osona Acció Social, Generalitat de Catalunya l’Ajuntament de Vic.
L’entitat es mostra molt oberta a continuar realitzant aquestes formacions amb l’objectiu principal d’empoderar als professionals, familiars i persones. L’Esguard vol donar les gràcies a Viver de Bell-lloc, Osonament, Fundació Vallès Oriental, Fundació Sant Tomàs, Consorci Hospitalari de Vic, entre altres, ja que han fet possible el projecte, contribuint així, amb el creixement i amb l’objectiu principal d’aquest, resoldre dubtes i neguits en matèria de suport jurídic a persones amb discapacitat.
Més informació:
Anna Martinez Cano
Responsable de Comunicació de la Fundació L’Esguard
Tel. 93 131 56 41 / Mòbil. 621 22 70 54 /
E-mail comunicacio@lesguard.cat
Carrer Sant Pere, 4 de Vic (Barcelona)
Més sobre la Fundació L’Esguard: Som una entitat socialment compromesa que vetlla per l’atenció integral i els drets de les persones de les comarques d’Osona i del Vallès Oriental amb discapacitat intel·lectual, problemes de salut mental i vellesa. Donem suport a totes les persones que tenen reconeguda judicialment alguna de les figures previstes en la legislació vigent i que en defineix els límits d’intervenció.