DIA INTERNACIONAL DE LA DEMOCRÀCIA

Avui 15 de setembre del 2021, i en motiu del Dia Internacional de la Democràcia, recordem que, per primera vegada, el passat 14 de Febrer del 2021,  15.000 persones amb la capacitat modificada i la majoria amb discapacitat intel·lectual votaven. Aquestes persones, van recuperar el dret a vot l’any 2018, quan després d’una llarga lluita, es va modificar la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG), totes elles estaven en situació de capacitat modificada, a les quals, el jutge, els havia retirat també, el dret a vot.

“És una qüestió de dret democràtic. Recuperar aquest dret fonamental va ser una fita històrica pel sector, que cal recordar i aplaudir com un avenç importantíssim cap a una societat més inclusiva”, manifesta Carles Campuzano, director de Dincat.

Des de Dincat, representants del sector de la discapacitat Intel·lectual a Catalunya van afegir, però, que calen més mesures perquè les eleccions siguin més accessibles i de fàcil comprensió.

“Encara avui, i malauradament, existeixen moltes barreres cognitives que dificulten la participació de les persones amb discapacitat intel·lectual en els processos electorals i, en la societat, en general”, alerten a Dincat.

Des de l’Esguard, fem una crida als drets de totes les persones, a que es puguin garantir i al deure de la societat i de les administracions públiques a fer els canvis pertinents per a que això sigui possible, garantint una accessibilitat tant en la comprensió de la informació com en l’eliminació de les barreres arquitectòniques que dificulten o anul·len l’accés de moltes persones.