Nota de premsa:
Ja tenim aquí l’Avantprojecte de llei de modificació del Codi Civil de Catalunya en matèria de suports a l’exercici de la capacitat jurídica de les persones!
Vic, 22/05/2023 – el dia 9 de Maig acabava el termini d’informació pública i participació ciutadana per formular al·legacions i observacions en l’Avantprojecte de llei de modificació del Codi Civil de Catalunya en matèria de suports a l’exercici de la capacitat jurídica de les persones.
Aquesta fase representa que cada vegada tenim més a prop el canvi de paradigma, malgrat que la nostra pràctica ja vagi encaminada en aquest sentit.
El text de l’avantprojecte constitueix el desplegament normatiu i articulat dels principis, el règim i els diferents tipus de suports que s’ofereixen a les persones majors d’edat amb discapacitat per tal que puguin exercir la capacitat jurídica en condicions d’igualtat. Tot això, tenint en compte i respectant la voluntat, preferències i desitjos de la persona concernida.
La Fundació ja duia temps ajustant la seva tasca i enfoc segons el nou paradigma de suport a les persones amb discapacitat en l’exercici de la seva capacitat jurídica, i la reforma legislativa ha arribat per la necessitat d’adequar l’ordenament jurídic a la Convenció sobre el dret de les persones amb discapacitat, fet a Nova York a 13 de desembre de 2006 i ratificat per Espanya en data 23 de novembre de 2007. Concretament, l’ordenament jurídic s’ha alineat a la normativa partint d’allò regulat a l’article 12 de la Convenció, relatiu a la igualtat de la persona amb discapacitat davant la llei.
La normativa estableix que les persones tenen capacitat jurídica en igualtat de condicions amb els altres en tots els aspectes de la seva vida i, per tant, obliga els estats a substituir els procediments d’incapacitació per un sistema de provisió de suports, els quals han de ser respectuosos amb les voluntats, desitjos i preferències de la persona. I, en cas de no poder recollir aquesta voluntat, respectant la seva trajectòria vital.
A la Fundació L’Esguard es treballa des d’una visió no-paternalista, proposant un model de treball centrat en la persona, en les seves necessitats i les seves preferències: un model respectuós amb la voluntat i les preferències de la mateixa:
“la persona es qui pren les decisions sobre el què necessita i el què vol fer a la seva vida”
La tasca com a entitat és oferir el suport i l‘orientació necessària per buscar els recursos de l’entorn que ho facin possible i sempre des d‘una visió de facilitadors de processos.
El podcast sencer a: https://www.youtube.com/watch?v=EcD7hEZC5Is
Més informació:
Anna Martinez Cano
Responsable de Comunicació de la Fundació L’Esguard
Tel. 93 131 56 41 / Mòbil. 621 22 70 54 /
E-mail comunicacio@lesguard.cat
Carrer Sant Pere, 4 de Vic (Barcelona)
Més sobre la Fundació L’Esguard: Som una entitat socialment compromesa que vetlla per l’atenció integral i els drets de les persones de les comarques d’Osona i del Valles Oriental amb discapacitat intel·lectual, problemes de salut mental i vellesa. Donem suport a totes les persones que tenen reconeguda judicialment alguna de les figures previstes en la legislació vigent i que en defineix els límits d’intervenció.